Göbeklitepe’nin Çözülemeyen Sırrı ve Büyük Gizemi

Göbeklitepe’nin Çözülemeyen Sırrı ve Büyük Gizemi

Şanlıurfa’nın 18 kilometre kuzeydoğusunda Örencik köyü yakınlarında yaklaşık 12 bin yıl öncesine tarihlenen bir kült merkezi var. Adı Göbeklitepe.

1995 yılında bir çiftçi tarafından tesadüfen keşfedilen bu gizemli kült merkezi dünya mirası listesine eklendi. Tüm dünyanın dikkatini kendi üzerine çekti ama sırrı hala tam olarak çözülebilmiş değil.

Göbeklitepe’yi tam anlamıyla gün yüzüne çıkaracak kazıların 150 yıl daha sürebileceği konuşuluyor ve Göbeklitepe’nin gizemi insanlık tarihini baştan uca adeta silkeliyor ve çok önemli bir sırrı itinayla saklıyor. 

Alman arkeolog Klaus Schmidt tarafından 1994 yılında resmi olarak keşfedilen Göbeklitepe’de en çok ilgi çeken kısım T şeklindeki sütunlar.

Arkeologlar, 3 ila 6 metre yükseklikte olan bu sütunların stilize edilmiş insanları simgelediğini belirtiyor. Çünkü bazı sütunlarda insan ekstremiteleri yani kol ve bacak betimlemeleri yer almaktadır. 

2019 yılı Göbeklitepe Yılı ilan edildi ve henüz çok az bir kısmı gün yüzüne çıkartılabildi.

Dünyanın bilinen en eski tapınağı olarak kabul edilen ve bu açıdan bakıldığında çok önemli bir kült merkezi olan Göbeklitepe için “Dinin Doğduğu Yer” ve “Cennet Bahçesi” tanımlamaları da kullanılıyor.

Kazı çalışmaları devam ederken insanlık tarihinin bilinen en eski tapınağı olan Göbeklitepe, yaygın bir kanıyı da yıktı.

12 bin yıl önce inşa edilen Göbeklitepe keşfedilene kadar din kurumlarının insanoğlu yerleşik hayata geçtikten sonra oluşturulduğu fikri yaygındı.

Göbeklitepe’nin yaşının 12 bin, insanoğlunun yerleşik hayata geçişinin ise 10 bin yıl önce olduğu göz önüne alındığında Göbeklitepe’nin gizemi daha çarpıcı şekilde ortaya çıkmaktadır. Yanında ve yakınında herhangi bir yerleşim yeri olmaksızın sadece ibadet için inşa edilmiş bu merkez, tarih akışını baştan sona değiştirmektedir. 

Unesco dünya mirası bünyesinde yer alan bu gizemli ve çekici bölge insanlık tarihindeki akışı ve arkeoloji bilimindeki tüm zinciri alt üst ederek bir anlamda ezber bozdu.

Gizem dolu hikayesi ve çözülmeyi bekleyen sırları ile Göbeklitepe tüm dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor.

Müzedenal.com sitesinde yer alan Göbeklitepe stel heykel örneğini satın alarak bu gizemi evinizin en özel noktasına taşıyabilirsiniz. 

MÜZEDENAL BLOG

Nasıralı İsa’nın Annesi Meryem Kimdir?

Masum ve daima hüzünlü yüzü ile pek çok kilise tasvirinde yer alan ve mistik bir öge olarak zihinlere kazınan Meryem Ana kimdi, nasıl bir yaşam sürdü?

İşte Meryem Ana’nın yaşamda bıraktığı izler…

İsa peygamberin annesi olarak bilinen Meryem Ana, kutsal bir kimlik olmasının ötesinde ikonik olarak da tanımlanabilecek bir figür.

İbrani asıllı olan ve Davut peygamber soyundan olan Meryem Ana, henüz küçük bir kız çocuğu iken anne ve babası tarafından Kudüs’te bulunan Zekeriya peygamberin yanına bırakılır. 

Efsanelerle Dolu Didyma Antik Kenti

Anadolu, sayısız medeniyete ev sahipliği yapan derin ve katmanlı bir coğrafya ve bu coğrafyada kadim zamanlara ışık tutan pek çok antik kent var.

Ege’nin aydınlık ve bereketli topraklarında yer alan Didyma Antik Kenti de onlardan biri ve tarihin gizemli koridorlarında yolculuk etmeyi seven gezginlerin ilgisini çekiyor.

Aydın iline bağlı Söke ilçesinde yer alan Didyma Antik Kenti kendi adını taşıyan Didyma Apollon Tapınağı ile ünlüdür.

Söke’ye yaklaşık 2 kilometre uzaklıktadır. Burası aynı zamanda bir kehanet merkezidir. Kentteki kazılar Alman ekibi tarafından yapılmaktadır.

1 2 3 4 5 .... 8 9 10
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.