Hitit Güneş Kursu Ne Anlatıyor?
Afişlerde, kitap ve dergi sayfalarında, tarihi biblo ve obje satılan mağazaların vitrinlerinde sıkça gördüğümüz Hitit Güneş Kursu, gizemli duruşu ve adeta hipnotize eden estetik haliyle büyüleyici bir figürdür.
Peki bu figürün anlamı ve hikayesi ne? Hangi uygarlığın eseri ve bize ne anlatıyor?
Hitit Uygarlığı ve sanatının sembolü olan Güneş Kursu, merkezinde güneş ve onun etrafındaki ögelerden oluşur. Bazı Güneş Kurslarında geyik figürleri, bazılarında da ağaç ve kuş figürleri yer alır.
Güneş Kurslarının ahşap asaların uçlarına takılarak dini törenlerde kullanıldığı düşünülmektedir. Çoğunlukla tunçtan yapılan Güneş Kursları en iyi örneklerine Çorum yakınlarındaki Alacahöyük’te rastlanmıştır.
Güneş Kursu için her ne kadar Hitit eseri dense de en eski uygarlıklardan biri olan Hattilere ait bir eserdir. Hatti kralları öldükleri zaman Güneş Kursu ile gömülürdü.
Güneş Kursu güneşi simgeleyen dairesel biçimin etrafına yerleştirilmiş öğelerden oluşur.
Güneş Kursunun, yıldızların konumlarını tespit etmeye yaradığı da söylenmektedir ama genel anlamda törensel bir anlamı ve işlevi olan Güneş Kursları günümüzde de pek çok kurum ve resmi kuruluş tarafından amblem olarak kullanılmaktadır.
Hatti kral mezarlarından çıkarılan Güneş Kursu örnekleri Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde görülebilir.
Türkiye’deki en ünlü Güneş Kursu anıtı Ankara Sıhhiye Meydanı merkezinde yer alır.
Güneş Kursunun ana çizgilerinin yani tam merkezdeki yuvarlağın dünyayı ya da güneşi simgelediği düşünülmektedir. Üstte yer alan figürlerin ise üreme, çoğalma, bereket gibi kavramları sembolize ettiği savlanır. Güneş Kursunda bulunan kuşların özgürlüğün ifadesi olduğu söylenmektedir.
Güneş Kursu genellikle tunçtan, gümüşten ve altından yapılmaktaydı.
Güneş Kursunda yer alan ana tema güneş metaforudur ve bu metafor sıcaklığı, yaşam enerjisini ve içtenliği çağrıştırır.
Pek çok tasarıma, ambleme, vakfa ve kuruma ilham olan Güneş Kursu, formu, hatları ve duruşu ile izleyene enerji veren bir gizem taşır.
Boynuza benzer figürlerin doğayı, kuşların özgürlüğü, ok ya da güneş şualarının ilerlemeyi sembolize ettiği de söylenmektedir.
Güneş Kursu görüldüğü üzere sadece Hatti sanatına değil günümüz kültürüne de bir ışık ve esin kaynağı olmaktadır. Bu kurs aynı zamanda özellikle Başkent Ankara’nın en özel ve kadim simgelerden birisidir.
Hitit Güneş Kursu örneğini Müzedenal sitesini ziyaret ederek görebilir ve yaşam alanlarınızın en özel köşeleri için satın alabilirsiniz.
Işık ve Kehanet Tanrısı Apollon’un Hikayesi
Antik Yunan mitolojisinde müziğin, güzel sanatların, şiirin, ateşin ve kehanetin tanrısı olarak tanınan Apollon genç ve güçlü yapısı ile de hayranlık uyandıran bir tanrı idi.
Zeus’un ve Leto’nun oğlu olan Apollon, çok yakışıklı bir tanrı olup, adeta çevresine ışık yayan bir pırıltı ve albeniye sahipti.
Bir Yunan tanrısı olan Apollon Roma mitolojisine Apollo olarak geçer ve Anadolu kökenli bir tanrı olarak da öne çıkar. İkiz kardeşi Artemis de Yunan tanrıçalarından biridir ve adları sıkça birlikte geçer.
Antik Çağda Kullanılan Seramik Kaplar
Antik çağda sıvı ve katı gıdaların; krem ve merhem gibi kozmetik ve tıbbi içeriklerin muhafaza edilmesi, taşınması ve sunulması için tasarlanan ve atölyelerde ustalar tarafından pişmiş topraktan yapılan kaplar, genel ismiyle “vazo” olarak da adlandırılır.
Kazılar sonucunda şarap ve zeytinyağı taşımak için kullanılan amphoralardan tutun da antik çağlardaki kadınların cilt güzelliklerini muhafaza etmek için kullandığı pyksis’lere kadar pek çok kap formuna ulaşılmıştır.
Dönem atölyelerinde çömlekçi ustaları tarafından yapılan ve üzerleri çoğunlukla mitolojik sahnelerle bezenen bu kaplar sadece işlevsellikleri ile değil estetik görünümleri ile de üretildikleri dönemin sanat anlayışını ve stil özelliklerini de yansıtmaları açısından öne çıkarlar.