Işık ve Kehanet Tanrısı Apollon’un Hikayesi
Antik Yunan mitolojisinde müziğin, güzel sanatların, şiirin, ateşin ve kehanetin tanrısı olarak tanınan Apollon genç ve güçlü yapısı ile de hayranlık uyandıran bir tanrı idi.
Zeus’un ve Leto’nun oğlu olan Apollon, çok yakışıklı bir tanrı olup, adeta çevresine ışık yayan bir pırıltı ve albeniye sahipti.
Bir Yunan tanrısı olan Apollon Roma mitolojisine Apollo olarak geçer ve Anadolu kökenli bir tanrı olarak da öne çıkar. İkiz kardeşi Artemis de Yunan tanrıçalarından biridir ve adları sıkça birlikte geçer.
Apollun’un hekimlik, müzik bilgisi, ahlak ve aynı zamanda av gibi konularda at adam Kheiron’a öykündüğü de bilinmektedir.
Yunan mitolojisi denildiğinde ilk akla gelen tanrılardan biri olan Apollon, günümüzde bile pek çok kavrama adını veren bir güç olmaktan geri durmaz.
Apollon’un Özellikleri
Zeus ve Leto’nun oğlu olan, atribüleri de ok, yay, lir, karga ve defne olan Apollon okunu en uzağa fırlatabilen tanrıdır.
Hekimliğin de tanrısı olan Apollon, tıbbı öğreten bir kimlik olarak bilinir. Güneş tanrısı sıfatı da olan; ışığın ve hakikatin tanrısı Apollon’un kutsal ağacı defne; kutsal hayvanları ise yunus, atmaca, karga ve kuğudur.
Apollon’un okları şifalandırıcı etkisiyle hastaları da iyileştirme kabiliyetiyle donatılmıştır.
Apollon’un Yaptığı İşler
Apollon denildiğinde akla gelen isimlerin başında Daphne gelir. Güzeller güzeli bir nymphe yani su perisi olan Daphne, hayatında aşk istemez. Ancak onu gören Apollon tek görüşte vurulur ve Daphne’ye doğru koşar.
Uzun süre kovalasa da ona ulaşamaz. Daphne, babası Nehir Tanrısı Peneus’tan yardım ister. Babası dileğini kabul eder ve Daphne oracıkta bir defne ağacına dönüşür. Son hamle ile bu peri kızına sarılan Apollon’un kolları kupkuru bir ağaç kütüğünü sarar.
Apollon’dan kaçan Daphne’nin güzel kokulu saçları yine mis gibi kokan defne yapraklarına dönüşür. Defne yaprakları, o günden sonra aşkını kalbine gömen Apollon’un kutsal bitkisi olur.
Haberci Tanrı Hermes’e altın bir asa verir. Bu büyülü asa ile Hermes habercilerin efendisi sayılır.
Müziğin de tanrısı olan Apollon, flüt çalma konusunda kendisiyle kıyaslanan Marsias’ın derisini yüzer ve Marsias’ı destekleyen Kral Midas’ın kulaklarını eşek kulaklarına dönüştürür.
Güçlü, ışıltılı ve sanata yön veren Yunan Tanrısı Apollon’un heykel örneğini Müzedenal.com sitesinde bulabilirsiniz.
Nasıralı İsa’nın Annesi Meryem Kimdir?
Masum ve daima hüzünlü yüzü ile pek çok kilise tasvirinde yer alan ve mistik bir öge olarak zihinlere kazınan Meryem Ana kimdi, nasıl bir yaşam sürdü?
İşte Meryem Ana’nın yaşamda bıraktığı izler…
İsa peygamberin annesi olarak bilinen Meryem Ana, kutsal bir kimlik olmasının ötesinde ikonik olarak da tanımlanabilecek bir figür.
İbrani asıllı olan ve Davut peygamber soyundan olan Meryem Ana, henüz küçük bir kız çocuğu iken anne ve babası tarafından Kudüs’te bulunan Zekeriya peygamberin yanına bırakılır.
Efsanelerle Dolu Didyma Antik Kenti
Anadolu, sayısız medeniyete ev sahipliği yapan derin ve katmanlı bir coğrafya ve bu coğrafyada kadim zamanlara ışık tutan pek çok antik kent var.
Ege’nin aydınlık ve bereketli topraklarında yer alan Didyma Antik Kenti de onlardan biri ve tarihin gizemli koridorlarında yolculuk etmeyi seven gezginlerin ilgisini çekiyor.
Aydın iline bağlı Söke ilçesinde yer alan Didyma Antik Kenti kendi adını taşıyan Didyma Apollon Tapınağı ile ünlüdür.
Söke’ye yaklaşık 2 kilometre uzaklıktadır. Burası aynı zamanda bir kehanet merkezidir. Kentteki kazılar Alman ekibi tarafından yapılmaktadır.