Meşhur Truva Atı Hikayesi Nedir?
Tarihin koridorlarında kadim zamanlarda yaşanmış pek çok savaş bulunmaktadır. Bu savaşların kimisi gerçekten yaşanmış savaşlar kimisi de hikayelerden ibarettir. Homeros’un İlyada’sında anlatılan bu hararetli Truva Savaş’ı Yunan mitolojisinin de en önemli kısmını oluşturmuş ve antik çağ seramikleri üzerinde de bezeme olarak kullanılmıştır.
Truva Savaşı’nda savaşın yönünü topyekün değiştirecek bir olay yaşanmıştır. Akhalıların Truvalıları alt edebilmek için başvurduğu bu yol, Truva Atı Taktiği olarak da adlandırılır. En az Truva Savaşı kadar ilgi çeken konulardan biri de Truva Atı efsanesidir. “Truva atı neden yapıldı?” sorusu cevabı en çok merak edilen soruların başında gelmektedir.
Truva Savaşı’nın en ilgi çeken kısımlarından biri olan bu at aynı zamanda savaşın simgesi haline de gelmiştir.
Görkemli görüntüsü ve yüklendiği anlam itibariyle son derece önemli bir tarihsel figür olan Truva atı hikayesi son derece ilgi uyandırmaktadır. Truva Atı, Yunan ordusunun Truva kent surlarını aşarak içeriye girebilmesi için Odysseus tarafından yaptırılmıştır. “Truva atı nedir?” sorusunun en basit yanıtı ise tahtadan devasa bir at maketidir.
Truva Savaşı doğu ile batı arasındaki ilk büyük savaş olarak kabul görür. Savaşın asıl nedeni her ne kadar önemli bir konuma sahip olan ve tarih boyunca güçlü devletlerin dikkatini üzerine çeken Çanakkale bölgesi gibi görünse de savaşın asıl kıvılcımı Paris’in güzel Helen’e duyduğu aşktır.
Truva Neresidir?
Truva hemen her dönemde gizemini korumuş, merak ve ilgi uyandırmıştır. 1870 yılında Alman arkeolog Heinrich Schliemann, Çanakkale Boğazı'na oldukça yakın bir nokta olan Hisarlık’ta kazı çalışmasına başlamıştır. Yaklaşık 15 metre derine kadar kazı yapan amatör arkeolog gelişmiş bir medeniyete ait izlere rastladı ve bu medeniyete ait kalıntılar buldu. Bir yangın neticesinde yok olduğuna dair izler taşıyan bu yerleşimin efsanelerde yer alan Truva olduğu da kabul görmüştür.
“Truva atı nerede?” sorusu, cevabı en çok merak edilen sorulardan biridir. Çanakkale’de yer alan Truva atı, meşhur Truva filminden sonra daha da ilgi görmüştür.
Truva Atı Neden Yapıldı?
On yıl süren savaşta askerler bitkin ve usanmış halde iken pratik zekası ile duruma bir çözüm getiren Odysseus bu efsanevi çözümü bulmuştur. Plana göre Akhalılar pes edip savaştan çekilir gibi gözükecek ve arkalarında da tahtadan bir at bırakacaklardı. Amaç, içinde Odysseus, komutanlar ve askerlerin de bulunduğu atı Truva kent surlarından içeriye sokmaktır.
Akhalılar savaştan çekilir ama Sinon isimli bir askerlerini atın yanında bırakırlar. Bu duruma şaşıran Truvalılar atın yanına giderler. Sinon onlara tüm Yunanlardan nefret ettiğini, tahta atın Athena’ya adanmış bir sunak olarak inşa edildiğini, eğer onu surlardan içeri alırlarsa Tanrıça Athena’nın onları koruyacağını söyler.
Askerin bu sözlerine güvenen Truvalılar tahta atı içeri alırlar ve barışı kutlamak için bir eğlence düzenlerler. Eğlencenin etkisiyle rehavete kapılan Truvalılar, atın içine gizlenen Akhalı askerler tarafından kuşatılır. Bu sırada pusuda bekleyen Akhalı ordusu kente girerek Truva’yı ele geçirir.
Tüm bu olanlardan sonra Sparta Kralı Menelaos Helen’i alarak Yunanistan’a doğru yola çıkar.
İşte Truva Savaşı’nda böylesine etkili bir plan için kullanılan Truva atının bir Alman belgeseli için yapılan devasa boyutlardaki maketi Çanakkale girişinde tüm heybetiyle yükselmektedir.
Truva atı, içine merdivenlerle çıkılarak oturulabilecek formdadır. 2004 yılında çekilen Warner Bros yapımı Truva filminden sonra antik kente olan ziyaretçi sayısında büyük bir artış gözlenmiştir. Bu dev Truva atını Çanakkale kordonunda görebilirsiniz.
Truva atı, Çanakkale için arkeolojik olduğu kadar turizm anlamında da önemli bir değerdir.
Bu savaşa ait desenlerin yer aldığıHatice Gökçe Truva Koleksiyonu Müzedenal sitesinde incelenerek satın alınabilir.
Işık ve Kehanet Tanrısı Apollon’un Hikayesi
Antik Yunan mitolojisinde müziğin, güzel sanatların, şiirin, ateşin ve kehanetin tanrısı olarak tanınan Apollon genç ve güçlü yapısı ile de hayranlık uyandıran bir tanrı idi.
Zeus’un ve Leto’nun oğlu olan Apollon, çok yakışıklı bir tanrı olup, adeta çevresine ışık yayan bir pırıltı ve albeniye sahipti.
Bir Yunan tanrısı olan Apollon Roma mitolojisine Apollo olarak geçer ve Anadolu kökenli bir tanrı olarak da öne çıkar. İkiz kardeşi Artemis de Yunan tanrıçalarından biridir ve adları sıkça birlikte geçer.
Antik Çağda Kullanılan Seramik Kaplar
Antik çağda sıvı ve katı gıdaların; krem ve merhem gibi kozmetik ve tıbbi içeriklerin muhafaza edilmesi, taşınması ve sunulması için tasarlanan ve atölyelerde ustalar tarafından pişmiş topraktan yapılan kaplar, genel ismiyle “vazo” olarak da adlandırılır.
Kazılar sonucunda şarap ve zeytinyağı taşımak için kullanılan amphoralardan tutun da antik çağlardaki kadınların cilt güzelliklerini muhafaza etmek için kullandığı pyksis’lere kadar pek çok kap formuna ulaşılmıştır.
Dönem atölyelerinde çömlekçi ustaları tarafından yapılan ve üzerleri çoğunlukla mitolojik sahnelerle bezenen bu kaplar sadece işlevsellikleri ile değil estetik görünümleri ile de üretildikleri dönemin sanat anlayışını ve stil özelliklerini de yansıtmaları açısından öne çıkarlar.