Efsanelerle Dolu Didyma Antik Kenti

Efsanelerle Dolu Didyma Antik Kenti

Anadolu, sayısız medeniyete ev sahipliği yapan derin ve katmanlı bir coğrafya ve bu coğrafyada kadim zamanlara ışık tutan pek çok antik kent var.

Ege’nin aydınlık ve bereketli topraklarında yer alan Didyma Antik Kenti de onlardan biri ve tarihin gizemli koridorlarında yolculuk etmeyi seven gezginlerin ilgisini çekiyor.

Aydın iline bağlı Söke ilçesinde yer alan Didyma Antik Kenti kendi adını taşıyan Didyma Apollon Tapınağı ile ünlüdür.

Söke’ye yaklaşık 2 kilometre uzaklıktadır. Burası aynı zamanda bir kehanet merkezidir. Kentteki kazılar Alman ekibi tarafından yapılmaktadır.

Didyma sadece bir antik kent olarak değil bir din merkezi olarak da ön plana çıkar.

Kentin kuruluş tarihi Büyük İskender’in Perslere karşı kazandığı zaferden sonraya denk gelir.

Didyma isminin nereden köklendiği ise iki tanrı/tanrıça kardeşin hikayesi ile anlatılır. Kent, ismini Yunan tanrılarından Apollon ile Apollon’un ikiz kardeşi tanrıça Artemis’in kardeşlik bağından almaktadır.

“Didyma” Yunancada ikiz kardeş anlamına gelmektedir ve bu iki kardeşe atfedilmiştir.

Mitolojik hikayelerden hoşlananlar, tarihe derin bir sevgiyle bağlı olanlar ve Ege’nin kendine has güzellikteki coğrafyasını cazip bulanlar için son derece ilgi çekici bir nokta olan Didyma Antik Kenti yarım kalmış bir yapıyı andırır.

Ama Didyma denildiğinde akla gelen ilk yapı kehanet ve bilici kudreti olan tanrı Apollon onuruna inşa edilen Apollon Tapınağı’dır.

Müziği, şiirin, güzel sanatların, ateşin ve güneşin de tanrısı olan Apollon’un asıl öne çıkan özelliği bilici yani kahin yönüdür. Bu da bu bölgenin pek çok efsane ile zenginleşmesini sağlamaktadır.

İkiz anlamına gelen Didyma için kentten ziyade kutsal bir mekan diye söz etmek daha doğru olacaktır.

Bir kehanet merkezi olan Didyma’da yaklaşık 2 bin 500 yıl evvel bugünkü tapınağın yerinde defne ağaçlarıyla dolu bir koruluk ve kuyu bulunuyormuş.  

Tanrı Zeus, Leto’yu tam da burada görmüş, birbirlerine gönül vermişler ve Leto, ikiz çocukları Apollon ve Artemis’e hamile kalmış. İşte bu ikiz tanrılara ithafen bölgeye ikiz anlamını taşıyan Didymos adı verilmiş. 

Kahin tanrı Apollon’a adanan tapınak, döneminin görkemli görüntüsünden izler taşımaktadır.

Apollon Tapınağı’nın sütunlarının ayakta kalan kısımları bugün bile göz doldurmaktadır ve planı, mimarisi, mitolojik hikayeleriyle görenleri kendisine hayran bırakan bir yer olarak zihinlere kazınmıştır.

Didyma Antik Kentine yolu düşenler ve buranın mitolojik hikayesini bilenler tapınak kalıntılarını ziyaret ederken içlerinden geçen dileği fısıldarlar.

Didyma antik kentinden izler taşıyan Didim Kapı Heykeli örneğini Müzedenal.com sitesinde inceleyebilir ve yaşam alanlarınızın en özel köşesinde sergileyebilirsiniz.

MÜZEDENAL BLOG

Antik Çağ Kadın Aksesuarları ve Takıları

Dünya var olup yaşam başladığından beri kadınların bakımlı, güzel ve genç görünme arzuları asla tükenmedi. Hemen her çağda kadınların güzelliklerine ve bakımlarına önem verdiğini, aksesuarlardan ve takılardan faydalandıklarını görmek mümkün.

Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan buluntularda krem ve parfüm kapları kadar küpe, yüzük, bilezik, kolye, broş, tarak gibi takı ve aksesuarların da yer alması her dönemde kadınların takılara olan tutkusunun var olduğuna bir kanıt.

Anadolu’da köklenen tüm uygarlıklar ilkel malzemeleri yine ilkel aletlerle işleyerek gerek kutsal gerek sanatsal gerekse süs amaçlı takılar üretmişlerdir. 

Hitit Güneş Kursu Ne Anlatıyor?

Afişlerde, kitap ve dergi sayfalarında, tarihi biblo ve obje satılan mağazaların vitrinlerinde sıkça gördüğümüz Hitit Güneş Kursu, gizemli duruşu ve adeta hipnotize eden estetik haliyle büyüleyici bir figürdür.

Peki bu figürün anlamı ve hikayesi ne? Hangi uygarlığın eseri ve bize ne anlatıyor?

Hitit Uygarlığı ve sanatının sembolü olan Güneş Kursu, merkezinde güneş ve onun etrafındaki ögelerden oluşur. Bazı Güneş Kurslarında geyik figürleri, bazılarında da ağaç ve kuş figürleri yer alır.

1 2 3 .... 6 7 8 9 10
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.