Nasıralı İsa’nın Annesi Meryem Kimdir?
Masum ve daima hüzünlü yüzü ile pek çok kilise tasvirinde yer alan ve mistik bir öge olarak zihinlere kazınan Meryem Ana kimdi, nasıl bir yaşam sürdü?
İşte Meryem Ana’nın yaşamda bıraktığı izler…
İsa peygamberin annesi olarak bilinen Meryem Ana, kutsal bir kimlik olmasının ötesinde ikonik olarak da tanımlanabilecek bir figür.
İbrani asıllı olan ve Davut peygamber soyundan olan Meryem Ana, henüz küçük bir kız çocuğu iken anne ve babası tarafından Kudüs’te bulunan Zekeriya peygamberin yanına bırakılır.
15 yaşına geldiğinde genç bir adam olan Yusuf’la nişanlanan genç kız aralarında hiçbir fiziksel bağ olmamasına karşın Tanrı’nın mucizesiyle hamile kalır.
Hamile kaldığında pek çok söylenti ile karşı karşıya kalan Meryem, bebeği İsa doğduktan sonra Yusuf’la birlikte Mısır’a kaçarlar.
Bundan sonrası ise biraz esrarlıdır. Meryem hakkında değişik rivayetler vardır.
Kimi söylentilere göre Meryem Ana aradan belli bir süre geçtikten sonra Filistin’e döner.
Kimi kaynaklar ise Meryem’in Efes’ geldiğini ve burada oğlu İsa peygamber tarafından bir Aziz’e emanet edildiğini söyler.
Aziz onu taş bir kulübeye yerleştirir ve Meryem ölüme yaklaştığı son yıllarını burada geçirir. Burada da yaşama veda der.
Tüm semavi dinlerde saygın bir kişilik olarak kabul edilen ama özellikle Hristiyan Katolikler tarafından kutsal bir varlık olarak görülen Meryem Ana, bugün hala resimleri, tasvirleri ve heykelleri ile Hristiyanlık dininde çok özel ve önemli bir yere sahiptir.
Katolik Kilisesi sınırlarında Meryem’e atfedilen pek çok ikona bulunmaktadır.
Meryem’den söz eden sadece İseviler değildir. Yalnızca Hristiyan aleminde değil İslamiyet’te de adı sıkça geçen İsa’nın annesi Meryem Ana, Kur’an-ı Kerim’de de birden fazla sure de anılır.
O, bir peygamber doğuracağını Cebrail vasıtasıyla haber alır. Bebeği İsa’yı gözlerden uzak bir hurma ağacının altında dünyaya getirir.
Ve babasız bir bebek dünyaya getirdiği için o denli utanır ki gaipten gelen bir ses Meryem’i rahatlatır. Bu ses ona bebeğinin şerefli kılındığını müjdeler.
Bebek İsa konuşur ve annesinin iffetli ve onurlu bir kadın olduğunu, kendisine peygamberlik verildiğini ve annesi Meryem’e iyi davranılmasını söyler.
Meryem adı semavi dinlerde kabul gören ve yaygın olarak kullanılan bir isimdir.
İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Bülbül Dağı’ndaki Meryem Ana Evi, onunla ilgili eşya, obje ve resimlerin bulunduğu, özel bir mekandır.
Kutsal sayılan, saygı gören ve uhrevi eşyalarla dolu bu ev onun kutsal ruhunu adeta sönmeyen bir kandil alevi gibi yakıp durur.
Dünyanın son gününe kadar…
Meryem Ana’nın taçlı heykel örneğini Müzedenal.com sitesinde bulabilir ve evinizin en özel köşesinde sergileyebilirsiniz.
Antik Çağ Kadın Aksesuarları ve Takıları
Dünya var olup yaşam başladığından beri kadınların bakımlı, güzel ve genç görünme arzuları asla tükenmedi. Hemen her çağda kadınların güzelliklerine ve bakımlarına önem verdiğini, aksesuarlardan ve takılardan faydalandıklarını görmek mümkün.
Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan buluntularda krem ve parfüm kapları kadar küpe, yüzük, bilezik, kolye, broş, tarak gibi takı ve aksesuarların da yer alması her dönemde kadınların takılara olan tutkusunun var olduğuna bir kanıt.
Anadolu’da köklenen tüm uygarlıklar ilkel malzemeleri yine ilkel aletlerle işleyerek gerek kutsal gerek sanatsal gerekse süs amaçlı takılar üretmişlerdir.
Hitit Güneş Kursu Ne Anlatıyor?
Afişlerde, kitap ve dergi sayfalarında, tarihi biblo ve obje satılan mağazaların vitrinlerinde sıkça gördüğümüz Hitit Güneş Kursu, gizemli duruşu ve adeta hipnotize eden estetik haliyle büyüleyici bir figürdür.
Peki bu figürün anlamı ve hikayesi ne? Hangi uygarlığın eseri ve bize ne anlatıyor?
Hitit Uygarlığı ve sanatının sembolü olan Güneş Kursu, merkezinde güneş ve onun etrafındaki ögelerden oluşur. Bazı Güneş Kurslarında geyik figürleri, bazılarında da ağaç ve kuş figürleri yer alır.