Olympos Tanrıçalarının Kraliçesi Hera’nın Hikayesi
Yunan mitolojisinde tanrıçaların kraliçesi olarak bilinen Hera, baş tanrı Zeus’un karısıdır. Zeus ile Hera aynı zamanda Kronos ve Rhea’dan doğan iki öz kardeştir. Zeus, babası Kronos ile yaptığı çetin savaşı kazanarak diğer kardeşlerini Kronos’tan kurtarır ve Hera ile evlenerek tanrılar panteonunda hakimiyetini ilan eder.
Roma mitolojisinde Juno olarak bilinen tanrıça Hera, Olymposlu tanrıçalar arasında ece yani kraliçe vasfına sahipti. Evlilik ve doğum gibi tüm kadınsal dinamiklerden sorumlu olan Hera, evliliklerin koruyucu tanrıçası olarak bilinir. İnek gözlü ve beyaz kollu Hera olarak da tasvir edilen tanrıça, mitolojideki en güçlü ve sözü geçen tanrıça vasfına sahiptir. Apfrodite’den sonra en güzel ikinci tanrıça olsa da Zeus’a asla ihanet etmemiş ve ona daima sadık kalmıştır.
Hera’nın Simgeleri ve Özellikleri
Hera’nın atribüsü elinde tuttuğu guguk kuşu başlı asasıdır. Bakışları vakur, ağırbaşlı ve dalgın olan Hera, dolgun vücutlu olarak tasvir edilir. Hera aynı zamanda nar, zambak, inek, tavus kuşu, akrep gibi bitki ve hayvanlarla sembolize edilir.
Hera çoğunlukla tahtta oturur vaziyette, elinde nar ve başında polos ile görkemli ve vakur bir ifadeyle tasvir edilir.
Hera’nın Kişiliği
Hera; kıskanç, huysuz, geçimsiz, gizli kapaklı işler çeviren, inatçı karakterde bir tanrıçadır. Zeus ile ilişkisi olan Maia’ya dünyayı dar etmiş, Semele’ye tuzak kurmuş, Leto’yu canından bezdirmiştir.
Troyalılar tarafından en güzel tanrıça seçilmediği için onlara olan kini hiç tükenmez.
Güzellik yarışmasında “en güzele” diye fırlatılan altın elma üzerinde hak iddia eden tanrıçalardan birisi de Hera idi. Hera, Athena ve Afrodit arasında geçen yarışmada altın elma Apfrodite’nin olur.
Zeus ile Hera’nın Evliliği
Zeus ile Hera’nın evliliği “Kutsal Düğün” olarak bilinir ve kült bir sahne olarak pek çok yerde betimlenir.
Yunan tanrı ve tanrıçaları ile ilgili heykel, seramik, kabartma örneklerini incelemek için Müzedenal.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Antik Çağ Kadın Aksesuarları ve Takıları
Dünya var olup yaşam başladığından beri kadınların bakımlı, güzel ve genç görünme arzuları asla tükenmedi. Hemen her çağda kadınların güzelliklerine ve bakımlarına önem verdiğini, aksesuarlardan ve takılardan faydalandıklarını görmek mümkün.
Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan buluntularda krem ve parfüm kapları kadar küpe, yüzük, bilezik, kolye, broş, tarak gibi takı ve aksesuarların da yer alması her dönemde kadınların takılara olan tutkusunun var olduğuna bir kanıt.
Anadolu’da köklenen tüm uygarlıklar ilkel malzemeleri yine ilkel aletlerle işleyerek gerek kutsal gerek sanatsal gerekse süs amaçlı takılar üretmişlerdir.
Hitit Güneş Kursu Ne Anlatıyor?
Afişlerde, kitap ve dergi sayfalarında, tarihi biblo ve obje satılan mağazaların vitrinlerinde sıkça gördüğümüz Hitit Güneş Kursu, gizemli duruşu ve adeta hipnotize eden estetik haliyle büyüleyici bir figürdür.
Peki bu figürün anlamı ve hikayesi ne? Hangi uygarlığın eseri ve bize ne anlatıyor?
Hitit Uygarlığı ve sanatının sembolü olan Güneş Kursu, merkezinde güneş ve onun etrafındaki ögelerden oluşur. Bazı Güneş Kurslarında geyik figürleri, bazılarında da ağaç ve kuş figürleri yer alır.