Baktığını Taşa Çeviren Yılan Saçlı Kadın Medusa

Baktığını Taşa Çeviren Yılan Saçlı Kadın Medusa

Saçları yılanlardan oluşan, bakışları dokunduğu her şeyi taşa çeviren, Yunan mitolojisinde yer alan en ürkütücü figürlerinden birisidir o. Adı Medusa.

Medusa Gorgon kardeşlerden tek ölümlü olandır. Diğer iki kız kardeşi ölümsüzdür.

Ölümlü olduğu için de Perseus tarafından öldürülmüştür. Medusa, doğrudan baktığı herkesi taşa çevirme yeteneğine sahip olduğu için Perseus Medusa’yı öldürebilmek için bir ayna vasıtasıyla onun yüzüne bakabilmiştir. 

Kimi kaynaklara göre Perseus, Medusa’nın canını Hermes’in verdiği orakla almıştır. Bazı kaynaklar ise Medusa’nın canının Athena’nın verdiği ayna yahut kalkanla alındığını söyler.

Yılan saçlı Medusa’nın kafası kesilince denize iki damla kan sıçrar. Bu damlalardan birinden Chrisaor, diğerinden Pegasus doğar. Deniz tanrısı Poseidon ikisinin de babasıdır.

Bir başka efsaneye göre Medusa’nın kafasını kesen Perseus, onu, baktığı her şeyi taşa çeviren özelliğinden ötürü kendi silahı olarak kullanmıştır.

Bir gün annesinin zor durumda olduğunu gören Perseus, annesinden gözlerini kapatmasını ister ve Medusa’nın kafasını havaya kaldırarak gözlerine bakanı taşa dönüştürmesini sağlar.

Perseus, Medusa’nın kesik başını Athena’ya verir. Athena’nın kalkanındaki kesik baş Medusa’nın başıdır. 

Bir başka rivayete göre de Medusa çok güzel bir kızdır. Ancak Medusa çok güzel olduğu için Medusa’nın saçlarındaki yılanlar Athena’nın laneti ile oluşmuştur.

Poseidon, altın sarısı saçları ile görenleri hayran bırakacak kadar güzel bir kız olan Medusa’dan çok etkilenir. Bunu kıskanan Athena Medusa’nın sarı saçlarını yılanlara dönüştürür ve ona bakanı taşa çevirmesi için Medusa’yı lanetler.

Medusa’nın gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan laneti antik çağda inşa edilen çoğu yapıda Medusa başının koruyucu figür olarak kullanılmasına neden olmuştur.

Bu Medusa mozaik ve kabartmalarından günümüze kadar ulaşan pek çok örnek vardır.

Türkiye’de Didim Apollon Tapınağı’nda ve İstanbul Yerebatan Sarnıcı’nda Medusa kabartmalarını görmek mümkündür. 

Mitolojide Medusa işte böylesine ürkütücü ve bir o kadar da ilgi uyandıran ve merak cezbeden bir figür. Medusa rölyef örneğini Müzedenal.com sitesinde inceleyerek satın alabilirsiniz.

MÜZEDENAL BLOG

Hitit Kralı Şuppiluliuma’nın Gizemini Keşfedin!

İri gözleriyle şaşkın ve meraklı bir ifadeyle bakan, bir elinde mızrak bir elinde başak tutan Hitit Kralı II. Şuppiluliuma’nın heykeli 2013 yılında Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Tell Tayinat höyüğünde yapılan kazılarda gün ışığına çıkarıldığında gizemi de peşi sıra geldi.

Toprağın altındaki bu 3 bin yıllık gizem, 1.5 metrelik boyu,  1.5 ton ağırlığındaki gövdesi ve o dönemi yansıtan özellikleriyle şimdiki zamana uyandığında tarih severleri de büyük bir heyecana sevk etti.

Sırtında künyesi yazılı olan heykel, kendi döneminin en güçlü kralı olan Şuppiluliuma’nın fiziksel özellikleri ile ilgili de ipuçları veriyordu. 

Toprak ve Bereket Tanrıçası Kybele’nin İlginç Hikayesi

Anadolu uygarlıklarının kült figürlerinden birisi olan “ana tanrıça” doğurganlık ve bereketi simgeleyen karakteristiği ile binlerce yıl sonra bile zihinlerde var olmaya devam ediyor.

Anadolu’da Kubaba olarak anılan bu tanrıça Frigya’da Kybele adını alıyor ve temelde aynı noktayı işaret ediyor; yaşamın içine dişil enerjisini yayan, güçlü ve dirayetli kadın formu.

Frigya’da ana tanrıça olan Kibele’ye dağ doruklarında tapılırdı. Magna mater yani tanrıların anası olarak dillendirilen Tanrıça Kybele doğa ile bütünleşmiş bir ana tanrıçadır. Bu ana tanrıça kültü Anadolu coğrafyasında İ.Ö 6500 yıllarına kadar gitmektedir.

1 2 3 .... 7 8 9 10
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.