Işık ve Kehanet Tanrısı Apollon’un Hikayesi

Işık ve Kehanet Tanrısı Apollon’un Hikayesi

Antik Yunan mitolojisinde müziğin, güzel sanatların, şiirin, ateşin ve kehanetin tanrısı olarak tanınan Apollon genç ve güçlü yapısı ile de hayranlık uyandıran bir tanrı idi.

Zeus’un ve Leto’nun oğlu olan Apollon, çok yakışıklı bir tanrı olup, adeta çevresine ışık yayan bir pırıltı ve albeniye sahipti.

Bir Yunan tanrısı olan Apollon Roma mitolojisine Apollo olarak geçer ve Anadolu kökenli bir tanrı olarak da öne çıkar. İkiz kardeşi Artemis de Yunan tanrıçalarından biridir ve adları sıkça birlikte geçer.

Apollun’un hekimlik, müzik bilgisi, ahlak ve aynı zamanda av gibi konularda at adam Kheiron’a öykündüğü de bilinmektedir.

Yunan mitolojisi denildiğinde ilk akla gelen tanrılardan biri olan Apollon, günümüzde bile pek çok kavrama adını veren bir güç olmaktan geri durmaz.

Apollon’un Özellikleri

Zeus ve Leto’nun oğlu olan, atribüleri de ok, yay, lir, karga ve defne olan Apollon okunu en uzağa fırlatabilen tanrıdır.

Hekimliğin de tanrısı olan Apollon, tıbbı öğreten bir kimlik olarak bilinir. Güneş tanrısı sıfatı da olan; ışığın ve hakikatin tanrısı Apollon’un kutsal ağacı defne; kutsal hayvanları ise yunus, atmaca, karga ve kuğudur.   

Apollon’un okları şifalandırıcı etkisiyle hastaları da iyileştirme kabiliyetiyle donatılmıştır.

Apollon’un Yaptığı İşler

Apollon denildiğinde akla gelen isimlerin başında Daphne gelir. Güzeller güzeli bir nymphe yani su perisi olan Daphne, hayatında aşk istemez. Ancak onu gören Apollon tek görüşte vurulur ve Daphne’ye doğru koşar.

Uzun süre kovalasa da ona ulaşamaz. Daphne, babası Nehir Tanrısı Peneus’tan yardım ister. Babası dileğini kabul eder ve Daphne oracıkta bir defne ağacına dönüşür. Son hamle ile bu peri kızına sarılan Apollon’un kolları kupkuru bir ağaç kütüğünü sarar.

Apollon’dan kaçan Daphne’nin güzel kokulu saçları yine mis gibi kokan defne yapraklarına dönüşür. Defne yaprakları, o günden sonra aşkını kalbine gömen Apollon’un kutsal bitkisi olur.

Haberci Tanrı Hermes’e altın bir asa verir. Bu büyülü asa ile Hermes habercilerin efendisi sayılır.

Müziğin de tanrısı olan Apollon, flüt çalma konusunda kendisiyle kıyaslanan Marsias’ın derisini yüzer ve Marsias’ı destekleyen Kral Midas’ın kulaklarını eşek kulaklarına dönüştürür.

Güçlü, ışıltılı ve sanata yön veren Yunan Tanrısı Apollon’un heykel örneğini Müzedenal.com sitesinde bulabilirsiniz.

MÜZEDENAL BLOG

Antik Çağ Kadın Aksesuarları ve Takıları

Dünya var olup yaşam başladığından beri kadınların bakımlı, güzel ve genç görünme arzuları asla tükenmedi. Hemen her çağda kadınların güzelliklerine ve bakımlarına önem verdiğini, aksesuarlardan ve takılardan faydalandıklarını görmek mümkün.

Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan buluntularda krem ve parfüm kapları kadar küpe, yüzük, bilezik, kolye, broş, tarak gibi takı ve aksesuarların da yer alması her dönemde kadınların takılara olan tutkusunun var olduğuna bir kanıt.

Anadolu’da köklenen tüm uygarlıklar ilkel malzemeleri yine ilkel aletlerle işleyerek gerek kutsal gerek sanatsal gerekse süs amaçlı takılar üretmişlerdir. 

Hitit Güneş Kursu Ne Anlatıyor?

Afişlerde, kitap ve dergi sayfalarında, tarihi biblo ve obje satılan mağazaların vitrinlerinde sıkça gördüğümüz Hitit Güneş Kursu, gizemli duruşu ve adeta hipnotize eden estetik haliyle büyüleyici bir figürdür.

Peki bu figürün anlamı ve hikayesi ne? Hangi uygarlığın eseri ve bize ne anlatıyor?

Hitit Uygarlığı ve sanatının sembolü olan Güneş Kursu, merkezinde güneş ve onun etrafındaki ögelerden oluşur. Bazı Güneş Kurslarında geyik figürleri, bazılarında da ağaç ve kuş figürleri yer alır.

1 2 3 .... 6 7 8 9 10
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.