Hitit Güneş Kursu Ne Anlatıyor?

Hitit Güneş Kursu Ne Anlatıyor?

Afişlerde, kitap ve dergi sayfalarında, tarihi biblo ve obje satılan mağazaların vitrinlerinde sıkça gördüğümüz Hitit Güneş Kursu, gizemli duruşu ve adeta hipnotize eden estetik haliyle büyüleyici bir figürdür.

Peki bu figürün anlamı ve hikayesi ne? Hangi uygarlığın eseri ve bize ne anlatıyor?

Hitit Uygarlığı ve sanatının sembolü olan Güneş Kursu, merkezinde güneş ve onun etrafındaki ögelerden oluşur. Bazı Güneş Kurslarında geyik figürleri, bazılarında da ağaç ve kuş figürleri yer alır.

Güneş Kurslarının ahşap asaların uçlarına takılarak dini törenlerde kullanıldığı düşünülmektedir. Çoğunlukla tunçtan yapılan Güneş Kursları en iyi örneklerine Çorum yakınlarındaki Alacahöyük’te rastlanmıştır.

Güneş Kursu için her ne kadar Hitit eseri dense de en eski uygarlıklardan biri olan Hattilere ait bir eserdir. Hatti kralları öldükleri zaman Güneş Kursu ile gömülürdü. 

Güneş Kursu güneşi simgeleyen dairesel biçimin etrafına yerleştirilmiş öğelerden oluşur.

Güneş Kursunun, yıldızların konumlarını tespit etmeye yaradığı da söylenmektedir ama genel anlamda törensel bir anlamı ve işlevi olan Güneş Kursları günümüzde de pek çok kurum ve resmi kuruluş tarafından amblem olarak kullanılmaktadır.  

Hatti kral mezarlarından çıkarılan Güneş Kursu örnekleri Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde görülebilir.

Türkiye’deki en ünlü Güneş Kursu anıtı Ankara Sıhhiye Meydanı merkezinde yer alır.

Güneş Kursunun ana çizgilerinin yani tam merkezdeki yuvarlağın dünyayı ya da güneşi simgelediği düşünülmektedir. Üstte yer alan figürlerin ise üreme, çoğalma, bereket gibi kavramları sembolize ettiği savlanır. Güneş Kursunda bulunan kuşların özgürlüğün ifadesi olduğu söylenmektedir.

Güneş Kursu genellikle tunçtan, gümüşten ve altından yapılmaktaydı.

Güneş Kursunda yer alan ana tema güneş metaforudur ve bu metafor sıcaklığı, yaşam enerjisini ve içtenliği çağrıştırır.

Pek çok tasarıma, ambleme, vakfa ve kuruma ilham olan Güneş Kursu, formu, hatları ve duruşu ile izleyene enerji veren bir gizem taşır.    

Boynuza benzer figürlerin doğayı, kuşların özgürlüğü, ok ya da güneş şualarının ilerlemeyi sembolize ettiği de söylenmektedir.

Güneş Kursu görüldüğü üzere sadece Hatti sanatına değil günümüz kültürüne de bir ışık ve esin kaynağı olmaktadır. Bu kurs aynı zamanda özellikle Başkent Ankara’nın en özel ve kadim simgelerden birisidir.

Hitit Güneş Kursu örneğini Müzedenal sitesini ziyaret ederek görebilir ve yaşam alanlarınızın en özel köşeleri için satın alabilirsiniz.

MÜZEDENAL BLOG

Aşk Okunu Atan Eros’un Mitolojik Hikayesi

Sırada Yunan mitolojisi içerisinde yer alan Pagan tanrılarından adı daima aşkla anılan Eros’un hikayesi var..

Yunan mitolojisinde aşk ve şehvet tanrısı olan Eros, güzellik ve aşk tanrıçası Afrodit’in oğludur.

Tutkulu aşkın sembolü olan Eros, ilk görüşte aşkı, yıldırım aşkını ifade eder. Eros’un elinde ve yanı başında sıkça gördüğümüz flüt, lir, horoz, gül ve yunus gibi figürler onun sembolleridir.  

Eros elindeki ok ve yayla, bazen de meşale ile aşk ateşini sadece ölümsüzlerin değil ölümlülerin de kalbine saplar. Eros’tan gelen okla ilk gördüğüne aşık olmayacak bir ölümsüz ve ölümlü yoktur.

Olympos Tanrıçalarının Kraliçesi Hera’nın Hikayesi

Yunan mitolojisinde tanrıçaların kraliçesi olarak bilinen Hera, baş tanrı Zeus’un karısıdır. Zeus ile Hera aynı zamanda Kronos ve Rhea’dan doğan iki öz kardeştir. Zeus, babası Kronos ile yaptığı çetin savaşı kazanarak diğer kardeşlerini Kronos’tan kurtarır ve Hera ile evlenerek tanrılar panteonunda hakimiyetini ilan eder.

Roma mitolojisinde Juno olarak bilinen tanrıça Hera, Olymposlu tanrıçalar arasında ece yani kraliçe vasfına sahipti. Evlilik ve doğum gibi tüm kadınsal dinamiklerden sorumlu olan Hera, evliliklerin koruyucu tanrıçası olarak bilinir. İnek gözlü ve beyaz kollu Hera olarak da tasvir edilen tanrıça, mitolojideki en güçlü ve sözü geçen tanrıça vasfına sahiptir. Apfrodite’den sonra en güzel ikinci tanrıça olsa da Zeus’a asla ihanet etmemiş ve ona daima sadık kalmıştır.   

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.