Olympos Tanrıçalarının Kraliçesi Hera’nın Hikayesi

Olympos Tanrıçalarının Kraliçesi Hera’nın Hikayesi

Yunan mitolojisinde tanrıçaların kraliçesi olarak bilinen Hera, baş tanrı Zeus’un karısıdır. Zeus ile Hera aynı zamanda Kronos ve Rhea’dan doğan iki öz kardeştir. Zeus, babası Kronos ile yaptığı çetin savaşı kazanarak diğer kardeşlerini Kronos’tan kurtarır ve Hera ile evlenerek tanrılar panteonunda hakimiyetini ilan eder.

Roma mitolojisinde Juno olarak bilinen tanrıça Hera, Olymposlu tanrıçalar arasında ece yani kraliçe vasfına sahipti. Evlilik ve doğum gibi tüm kadınsal dinamiklerden sorumlu olan Hera, evliliklerin koruyucu tanrıçası olarak bilinir. İnek gözlü ve beyaz kollu Hera olarak da tasvir edilen tanrıça, mitolojideki en güçlü ve sözü geçen tanrıça vasfına sahiptir. Apfrodite’den sonra en güzel ikinci tanrıça olsa da Zeus’a asla ihanet etmemiş ve ona daima sadık kalmıştır.   

Hera’nın Simgeleri ve Özellikleri

Hera’nın atribüsü elinde tuttuğu guguk kuşu başlı asasıdır. Bakışları vakur, ağırbaşlı ve dalgın olan Hera, dolgun vücutlu olarak tasvir edilir. Hera aynı zamanda nar, zambak, inek, tavus kuşu, akrep gibi bitki ve hayvanlarla sembolize edilir.

Hera çoğunlukla tahtta oturur vaziyette, elinde nar ve başında polos ile görkemli ve vakur bir ifadeyle tasvir edilir. 

Hera’nın Kişiliği

Hera; kıskanç, huysuz, geçimsiz, gizli kapaklı işler çeviren, inatçı karakterde bir tanrıçadır. Zeus ile ilişkisi olan Maia’ya dünyayı dar etmiş, Semele’ye tuzak kurmuş, Leto’yu canından bezdirmiştir.

Troyalılar tarafından en güzel tanrıça seçilmediği için onlara olan kini hiç tükenmez.

Güzellik yarışmasında “en güzele” diye fırlatılan altın elma üzerinde hak iddia eden tanrıçalardan birisi de Hera idi. Hera, Athena ve Afrodit arasında geçen yarışmada altın elma Apfrodite’nin olur.

Zeus ile Hera’nın Evliliği  

Zeus ile Hera’nın evliliği “Kutsal Düğün” olarak bilinir ve kült bir sahne olarak pek çok yerde betimlenir.

Yunan tanrı ve tanrıçaları ile ilgili heykel, seramik, kabartma örneklerini incelemek için Müzedenal.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

MÜZEDENAL BLOG

Antik Çağın Hayvan Başlı Kapları Ryhton’lar

Antik dönemde her türlü ihtiyaç için ilkel malzemelerle yapılmış pek çok kap türü günümüze kadar ulaşmıştır. Yapılan kazılarda gün ışığına çıkarılan sayısız seramik eser çeşitli müzelerde sergilenmektedir.

Antik dönemlerde yemek pişirmek ve sunmak; şarap, zeytinyağı ve hububat taşımak ve depolamak amacıyla yapılmış pek çok pişmiş toprak kap formu vardır.

Bunun yanı sıra adak törenleri için tasarlanan kaplar, buhurdanlıklar, kadınların krem, merhem, yağ ve parfüm kapları, mezar armağanı olarak tasarlanan gözyaşı şişeleri ve tamamen estetik amaçla yapılmış süs eşyası formundaki kaplar arkeolojik bir zenginlik olarak kendini gösterir.

Baktığını Taşa Çeviren Yılan Saçlı Kadın Medusa

Saçları yılanlardan oluşan, bakışları dokunduğu her şeyi taşa çeviren, Yunan mitolojisinde yer alan en ürkütücü figürlerinden birisidir o. Adı Medusa.

Medusa Gorgon kardeşlerden tek ölümlü olandır. Diğer iki kız kardeşi ölümsüzdür.

Ölümlü olduğu için de Perseus tarafından öldürülmüştür. Medusa, doğrudan baktığı herkesi taşa çevirme yeteneğine sahip olduğu için Perseus Medusa’yı öldürebilmek için bir ayna vasıtasıyla onun yüzüne bakabilmiştir. 

Kimi kaynaklara göre Perseus, Medusa’nın canını Hermes’in verdiği orakla almıştır. Bazı kaynaklar ise Medusa’nın canının Athena’nın verdiği ayna yahut kalkanla alındığını söyler.

1 2 3 4 5 6 .... 8 9 10
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.